LIVSSTIL

Journalistbyrån
 Om journalistbyrån Anna Petersson
START SAMHÄLLE HÄLSA LIVSSTIL BILDER KONTAKT
Hårdrockare

”Vi jobbar bättre om vi bråkar”

Lär dig våga ta konflikter och må bättre. Medlemmarna i hårdrocksbandet Beyond Visions bråkar om det mesta när de inte står på scen. Alla intar var sin roll under bråken. Men när det gäller håller de ihop. – Vi lär känna varandras gränser under bråken och låtarna blir bättre, säger gitarristen Alex.

Text: Anna Petersson Foto: Jörgen Hildebrandt

Under intensiva perioder träffas de varje dag. Så länge de är på turné eller en skivinspelning funkar de bra ihop. Men under tiden däremellan utmanas vänskapen. Sångerskan Rebecka tror att det beror på att alla i bandet lever ut sina känslor.

– Jag är en enorm känslomänniska och det tror jag alla i bandet är. Om någon haft en dålig dag så smittar det av sig på hela bandet.

Inte minst låtskrivandet leder till konflikter. Det brukar börja med att Alex och Henrik spelar ihop och hittar en rytm. Sedan blir det lätt kaos – var och en ska se till att de får sin beskärda del av låten.

– Alla vill ha uppmärksamhet och det gäller att övertyga de andra, säger Henrik.

Basisten Robert som bara varit med i bandet ett halvår provade ett nytt sätt. Han skrev ett par färdiga låtar som han spelade för bandet – men fick nobben.

– Det kändes tungt i hjärtsjälen. Men det var bara att rycka upp sig ur snöhögen och åka vidare på tunnelbanan, suckar Robert.

Henrik menar att det är viktigt att sälja in det man skapat, även till bandet.

– Musik är att påverka. Man måste visa de andra att de ska lyssna på det här, att det är coolt. Man måste tro på det man gör för att få andra att göra det.

Robert tycker det är svårare att få igenom det han vill när de andra i bandet har så stark vilja.

– Jag har stark vilja i hjärtat, men det är inte alltid jag får fram den.

Han vill också att musiken ska tala för sig själv.

– Om inte jag kan få mitt band att gilla musiken, hur ska jag då få resten av världen att göra det? Om jag lyssnar på en låt på spotify så tycker jag väl den är bra utan att sångaren bryter av mitt i låten och säger ”du gillar väl vår låt, visst är den grym”.

Han menar också att alla i bandet har olika stil.

– Jag är power metal, Alex och Henke är heavy progg och Rebecka är schlager…

Just Rebeckas förkärlek for popmusik gör att hon dras in i konflikter – trots att hon ofta vill medla och få alla att må bra.

– Vi bråkar inte om melodierna utan om texterna. Jag vill inte bara sjunga ”åh sexy baby” eller mörka låtar så jag tror att någon kan ta livet av sig medan jag sjunger. Det jag sjunger kommer från mitt hjärta och det måste jag kunna stå för. Jag är egentligen en positiv och glad person, säger Rebecka.

Att hon ändå valt hårdrocken beror på att hon älskar tongångarna och riffen.

– Jag tänker att hårdrocken kan förändras. Det är väl lite kombinationen av oss som gör oss speciella.

Alla tycker att konflikterna är bra. Rebecka tycker att hon har blivit bättre på att säga ifrån.

– Vi lever så nära varandra så alla gånger vi repar är som en enda stor uppfostran. Jag tror att alla har utvecklats i sina relationer.

Robert håller med – även om han kanske mest provar nya idéer på folk utifrån än så länge. Henrik menar att musiken blir bättre.

– Man kan tycka att det suger när någon gör en ändring, men ofta blir det bättre. Låtarna går igenom en skördetröska innan de är klara.

Just det faktum att musiken är något de själva har skapat gör att det kan bli extra känsligt.

– Om jag har lagt min själ i något och får höra att det här inte var tillräckligt bra, då kan det kännas som att jag inte är bra eller duger. Eftersom jag vet hur sårad man kan bli tänker jag mig nog noga för innan jag säger nåt om andras musik.

– Jag tänker tvärtom, säger Alex. Jag tänker att vi är här för musiken och det viktigaste är att låtarna blir bra. Men bråken har gjort att man vet bättre hur de andra funkar och hur man ska närma sig dem. När den är klar har den ändå gått genom fyra hjärtan istället för ett. Då är det klart att det blir bättre.Läs mer:

Bråka – och hitta din plats i flocken
Här är bandet

Robert Fernros

Poeten

Rebecka Heijel

Diplomaten

Alexander Berg

Diktatorn

Henrik Jansson

Slackern


Robert Fernros, 20, basist, söker jobb.
Bandet om Robert: Poeten.
– Jag vill sprida kärlek och håller mig gärna utanför när det blir bråk. Jag vill ha fred, harmoni och kärlek i själens hjärtartär.

Rebecka Heijel, 29, sångerska, student.
Bandet om Rebecka: Diplomaten.
– Jag är bandmamman, den som vill att alla ska må bra. Jag försöker lyssna på alla, men ofta hamnar jag själv i bråk.

Alexander Berg, 25, gitarrist, growlare, it-konsult.
Bandet om Alex: Diktatorn.
– Jag är ledaren. Jag är den som driver på, pushar och fixar. Det är jag som får skicka 200 mejl när vi ska göra något. Jag är lite manager som ser till att saker blir gjorda.

Henrik Jansson, 28, trummis, entreprenör.
Bandet om Henrik: Slackern.
– Jag är musikern. Jag är den som ser till att vi skriver nya låtar och skapar ny musik. Jag gillar inte när vi måste kontakta skivbolag och marknadsföra oss, det vi kallar bullshit-days.

Dans

Dans är den ultimata konstformen

FOTO: Björn Larsson Ask


Ung kille

Hjärtat tänjer sig när man bor tillsammans